OBVESTILO: Uporabnike pitne vode iz Rimske ceste na Čatežu ob Savi obveščamo, da bo v ponedeljek, 4. 12. 2023, med 8.00 in 15.00 uro motena dobava pitne vode zaradi vzdrževalnih del na vodovodnem omrežju.
  ZAPRI

Danes moramo prevzeti odgovornost za tisto, kar ostaja za nami

Predstavitev projektov Komunale Brežice - Petra Grajžl Aleksander Zupančič Jadranka Novoselc - f »Najbolj od vsega me veseli, da rezultati naših prizadevanj občutno zmanjšujejo obremenitev za okolje. Z našimi uporabniki smo uspeli ločiti skoraj 2500 ton odpadkov več kot leta 2011. Še en pomemben vidik je, da z ločevanjem privarčujemo tudi na položnicah. Ker smo zmanjšali količino mešanih zbranih mešanih komunalnih odpadkov, ima danes štiričlanska družina vsak mesec 4,5 evrov nižjo položnico, kot bi jo imela, če ne bi toliko ločevali. Samo v lanskem letu smo uspeli privarčevati 306.892 evrov, kar bi drugače morali plačati naši uporabniki na svojih položnicah,« je na novinarski konferenci pojasnil direktor Javnega podjetja Komunala Brežice Aleksander Zupančič.

Projekti ozaveščanja, ki jih izvedejo prek 30 vsako leto, so tudi lani obrodili sadove. Zaradi vseh aktivnosti ozaveščanja in novega načina obdelave so lani na odlagališče odložili le še 172 ton odpadkov, kar je za 4.163 ton ali 96 odstotkov manj odpadkov kot v letu 2011. Tudi v primerjavi z letom 2016 se je količina zmanjšala za 257 ton. Večina odpada iz občine Brežice gre sedaj v ponovno uporabo. S tem jim je uspel resnično velik ekološki korak.

V podjetju so znižali cene posameznih storitev po postavkah, nobene pa niso povečali. Zmanjšali so količino odloženega odpada, saj je vedno več odpadkov zbranih ločeno. Lani so tako ločeno zbrali 4.675 ton odpadkov v domovih. »Komunala Brežice se ponaša z zadovoljnimi uporabniki in visoko zavzetimi zaposlenimi. Veseli me, da je naše delo opaženo tudi v očeh strokovne javnosti. O tem pričajo mnoga priznanja, med njimi srebrno priznanje Inovacije Posavja za socialne inovacije in ozaveščanje prebivalstva. Postali smo tudi najboljši zaposlovalec 2016 med srednjimi podjetji, na kar sem še posebej ponosen, saj smo kot prvo javno podjetje v zgodovini zmagali v konkurenci visokotehnoloških podjetij. Za sistem dela z zaposlenimi »Kultura zavzetih inovatorjev 3 x12, ki je avtorsko delo Petre Grajžl, smo prejeli naziv za HRM projekt 2017. Prvič v zgodovini smo bili proglašeni za absolutne zmagovalce na področju družbene odgovornosti, saj smo prejeli nagrado za strateško celovitost Horus 2017,« je Aleksander Zupančič naštel nekatera izmed večjih priznanj Komunale Brežice. Podjetje je po šestih letih pridobilo lastne prostore. Kupili so novo vozilo za čiščenje kanalizacij in odvoz greznic ter pridobili novo vodno vrtino Glogov Brod, ki bo prebivalcem občine naslednjih 30 let zagotavljala preskrbo s pitno vodo.

Letos namerava Komunala Brežice nadaljevati projekte, ki so jih že začeli. »Poleg skrbi za družbeno korist in dobrobit okolja je pomembna tudi skrb za gospodarno ravnanje z denarjem uporabnikov,« je povedala vodja sektorja splošnih služb Petra Grajžl: »Vedno znova iščemo možnosti za prijavo na razpise za nepovratna sredstva. V letu 2017 smo bili uspešni s projektom Zeleno Posavje - za naravo in zdravje, v katerega so vključena vsa komunalna podjetja iz regije. Pridobili smo 80-odstotno financiranje v višini 88.864,77 evrov nepovratnih sredstev s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj. Zelo nas veseli, da bomo v sklopu projekta zaposlili eno osebo, ki bo sofinancirana s strani evropskih sredstev.« S projektom bodo prispevali k ohranjanju čistega okolja za vse nas in tiste, ki pridejo za nami. Pripomogli pa bodo tudi najbolj ranljivim skupinam, socialno ogroženim družinam. Cilji projekta so izboljšati ozaveščenost prebivalcev regije Posavje o pomenu ohranjanja narave, okolja in ekologije, in sicer o ponovni uporabi stvari, krožnem gospodarstvu, pomenu pitja vode iz pipe, zmanjšanja zavržene hrane in ločenega zbiranja odpadkov, npr. jedilnega olja in kavne usedline. V povezavi s slednjo je v teku pilotni projekt, s katerim želijo zmanjšati količino mešanih odpadkov, predvsem v gostinskih obratih, in izkoristiti možnosti nadaljnje uporabe, npr. za kompost in biogorivo. Možnosti za predelavo v biodizel želijo v Komunali Brežice razviti tudi za odpadno jedilno olje. Poleg tega želijo zmanjšati količino odloženih odpadkov na viru, predvsem biološkega odpada, kosovnega odpada in plastične embalaže. Ker se v vzgojno-izobraževalnih institucijah in gostinskih obratih še vedno zavrže veliko hrane, ki ne sodi v odpad, bodo izvedli posnetek stanja na področju zavržene hrane in pripravili primere dobrih praks, katere bodo lahko organizacije nato povzele.

Ta cilj je skupen tudi drugim projektom, ki jih je predstavila izvršna direktorica Jadranka Novoselc. Projekt Prinesi-odnesi, ki poteka na brežiški tržnici vdahne stvarem novo življenje. Namesto da bi pristale na odpadu, je samo v letu 2017 novega lastnika našlo 12.000 stvari. Za ozaveščanje otrok o pomenu ohranjanja narave in varovanju okolja že četrto šolsko leto izvajajo ekološki projekt Ohranimo čisto okolje. S projektom Hrana sodi na krožnik, ne v smeti želijo zmanjšati količino zavržene hrane oziroma to slabo prakso preprečiti. Povprečen Slovenec na leto namreč zavrže več kot 80 kg hrane. Poseben problem je npr. odpadno jedilno olje. Lani ga je bilo v občini Brežice zbranega za 1,5 tone, kar ni veliko in kaže na dejstvo, da se še vedno odlaga na nepravilen način. Pri tem je treba opozoriti, da en liter odpadnega jedilnega olja onesnaži tisoč litrov pitne vode. V sklopu projekta Za čisto okolje vozim na jedilno olje uporabnike ozaveščajo o škodljivosti nepravilnega odlaganja le-tega za naravo. Da je voda iz pipe najbolj zdrava, kakovostna in poceni ozaveščajo s projektom Zdravo, bolj zdravo, voda iz pipe, ki se mu je v 2017 na novo priključilo še pet organizacij. S projektom Plastična vrečka si ne zasluži všečka ozaveščajo o alternativnih rabah vrečk, saj mikroplastika izjemno slabo vpliva na okolje.
Direktor JP Komunala Brežice Aleksander Zupančič. foto Nikamedia


« NAZAJ NA SEZNAM

Preberite tudi...

1ad4d8710149ae001dda8a3480e197b2d0e95741

Nedelujoča javna razsvetljava na Ulici Marka Šavriča, Dobova

Objava: 24.11.2023

Zaradi celovite obnove infrastrukture na Cvetni ulici v Dobovi, začasno ne deluje javna razsvetljava na sosednji Ulici Marka Šavriča.

20150923_135925

Zaprta voda na brežiškem pokopališču

Objava: 24.11.2023

V izogib morebitnim poškodbam na zunanjih pipah zaradi zmrzali, smo vodo zaprli.

telefon_pixabay(c800x500)

Tehnične težave na telefoniji

Objava: 24.10.2023

Dežurna številka 07 62 92 99 je trenutno nedelujoča!

2018_10_komunala_brezice_742098273

Aleksander Zupančič je novi direktor Javnega podjetja Komunala Brežice d.o.o.

Objava: 01.09.2023

S 1. 9. 2023 je funkcijo direktorja nastopil Aleksander Zupančič.

1

NOVE CENE KOMUNALNIH STORITEV

Objava: 05.07.2023

S 1. 6. 2023 so v veljavo stopile nove cene komunalnih storitev.

Komunala Brežice d.o.o. 2023 - vse pravice pridržane | O piškotkih
Komunalko
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave