OBVESTILO: Uporabnike pitne vode iz Malega Obreža obveščamo, da bo v torek - 29. 11. 2022, med 7.30 do predvidoma 14.00 ure občasno motena dobava pitne vode zaradi prevezav na vodovodnem omrežju.

  ZAPRI

Odprtje nove vodne vrtine Glogov Brod

DSC_0108 Naše podjetje je skupaj z Občino Brežice, ki je investirala v novo vodno vrtino, predstavilo pomembno pridobitev na področju dolgoročnega zagotavljanja pitne vode v brežiški občini.  Vodni vir Glogov Brod predstavlja izjemno pomembno zalogo pitne vode, saj znaša skupna kapaciteta obeh vrtin, obnovljene (VT-1/84) in nove (VT-2/15), 130 litrov/sekundo in ima letno dovoljenje za odvzem pitne vode 3.910.000 kubičnih metrov, kar predstavlja pomembno zalogo vode za naslednjih 50 let. 
 
Občina Brežice se močno zaveda pomena, ki ga ima kakovostna pitna voda za življenje ljudi. Zato je v letih 2013 do 2015 s pomočjo evropskih uresničila projekt Hidravlične izboljšave vodovodnega sistema, v okviru katerega je bilo obnovljenih in dograjenih skoraj 30 km cevovoda. Občina je že ob projektu načrtovala gradnjo nove vrtine Glogov Brod, vendar takrat to ni bil upravičen strošek, zato je vrtina postala samostojen projekt, za katerega je občina sama zagotovila sredstva. Za izvedbe vrtine in črpališča ter ostale ureditve in opremo, med temi tudi obnovo transformatorske postaje, je občina namenila 520.000 evrov lastnih sredstev, Javno podjetje Komunala Brežice d.o.o. pa je kot upravljalec vodovodnega sistema vodilo postopek z izvajalci.
 
Direktor Aleksander Zupančič je ob predstavitvi nove pridobitve povedal, da ga izredno veseli, da smo z realizacijo nove vodne vrtnine v Glogovem Brodu poskrbeli za oskrbo s pitno vodo v prihodnosti. Ponosni smo na kakovostno pitno vodo, ki jo zagotavljamo 22.000 občanom v sedmih vodooskrbnih območjih in na kar 10.600 vodovodnih priključkih.
 
Podatki kažejo, da poraba pitne vode, tako v svetu kot v Sloveniji, strmo narašča, zaloge pa se hitro zmanjšujejo. Po predvidevanjih strokovnjakov bo v prihodnosti prav oskrba s kakovostno pitno vodo ena poglavitnih težav naše družbe.
 
Direktor je še povedal, da oskrba s pitno vodo ne pomeni zgolj, da zadostna količina vode priteče skozi pipo, temveč mora biti voda zdravstveno ustrezna, hkrati pa moramo skrbeti za zaščito in iskanje novih vodnih virov.
 
Vodno zajetje Glogov Brod leži pod Artičami na severnem pasu ravnice Krško-Brežiškega polja. Gre za območje zemeljske gube, ki se je pred tisočletji začela pogrezati, okrog nje pa so se ustvarili peščeno prodnati in glineni nasipi, ki so obvarovali zaloge pitne vode pred zunanjimi vplivi vse do danes. Skrb za vodni vir je zdaj iz rok narave prevzelo naše podjetje.
 
Na lokaciji vodnega vira Glogov Brod je bil sicer že v osemdesetih letih urejen vodnjak z zajemom pitne vode, v našem javnem podjetju smo se zaradi dotrajanih cevi skupaj z občino Brežice odločili poleg obstoječega vodnjaka vzpostaviti novo vrtino, izdelano iz nerjavnih cevi.
 
Pri preizkusu vrtine smo opravili tudi analize kakovosti vode, ki so pokazale, da gre za vodo visoke kakovosti. Ker v Komunali Brežice v prihodnost zremo z odgovornostjo, nameravamo v prihodnjih desetih letih v sodelovanju z Občino Brežice zamenjati vse salonitne cevovode, zagotoviti dodatno akumulacijo vodooskrbnega sistema Brežice, poiskati lokacije rezervnih vodnih virov in jih ustrezno zaščititi. Ob tem si kot poglavitno nalogo zadajamo zmanjšanje vodne izgube na obstoječih sistemih, saj bodo tako lahko ohranili vodne vire.
 
 
 
DSC_0065DSC_0060DSC_0064DSC_0067DSC_0079DSC_0070DSC_0074DSC_0071DSC_0085DSC_0092DSC_0095DSC_0104


« NAZAJ NA SEZNAM

Preberite tudi...

vabilo etzo KB

»Oblačila izmenjujem, da okolje varujem!«

Objava: 18.11.2022

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je pred vrati!

Komunala

5. MEDNARODNI DAN E-ODPADKOV BODO OBELEŽILI TUDI V LJUBLJANI

Objava: 13.10.2022

Na svetuje bilo samo v letu 2022 proizvedeno 24,5 milijonov ton malih e-odpadkov.

index

USKLADITEV PODATKOV ZA OBRAČUN KOMUNALNIH STORITEV

Objava: 05.09.2022

Preberite obvestilo!

images2

VIŠJE CENE KOMUNALNIH STORITEV

Objava: 17.07.2022

S 1. 8. 2022 stopajo v veljavo nove cene komunalnih storitev.

eKomunalko stran

Prenovljeni portal eKomunalko že čaka na vas

Objava: 01.08.2022

Vabljeni k prijavi in uporabi!

Komunala Brežice d.o.o. 2022 - vse pravice pridržane | O piškotkih
Komunalko
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave