OBVESTILO: Uporabnike pitne vode iz Malega Obreža obveščamo, da bo v torek - 29. 11. 2022, med 7.30 do predvidoma 14.00 ure občasno motena dobava pitne vode zaradi prevezav na vodovodnem omrežju.

  ZAPRI

PRIŽGI SVEČO MANJ

GettyImages-97646862-56a2b3743df78cf77278ef89 Na pobudo Ministrstva za Kmetijstvo in okolje poteka akcija Prižgi svečo manj. V želji, da bi zmanjšali količine odpadkov, spodbujajo posameznike, da namesto nakupa in prižiga nagrobnih sveč raje prižgemo virtualno svečo.
Na povezavi http://svecamanj.si lahko prižgete svojo e-svečo in svojim preminulim napišete posvetilo. Vse to poteka pod sloganom: »Predniki vam ne bodo zamerili, če boste letos prižgali svečo manj, potomci vam bodo za to hvaležni.« Do danes je bilo tako prižganih že 41.009 virtualnih sveč.

Namen akcije je javnost opozoriti, da je potrebno čim bolj delati na tem, da bi zmanjšali količine odpadkov. Odpadne nagrobne sveče niso nevaren odpadek, vendar njihovo odstranjevanje lahko povzroča škodljive vplive na okolje. Recikliranje odpadnih materialov iz nagrobnih sveč prispeva k ohranjanju naravnih virov in preprečevanju emisij v okolje zaradi nevarnih snovi, ki nastajajo pri razpadanju ali sežiganju PVC, ki je (vsaj v Sloveniji) najbolj uporabljan material za izdelavo ohišij nagrobnih sveč.

Odpadne nagrobne sveče so se v preteklosti večinoma odlagale, odlaganje odpadkov pa je v skladu s hierarhijo ravnanja z odpadki najmanj zaželen način ravnanja. Odlagališča imajo velik negativen vpliv na tla, vodo (predvsem podtalnico) in ozračje.
V preteklih letih je bilo povprečno zbranih okoli 2 milijona in pol kilogramov odpadnih nagrobnih sveč. Povprečno vsaka tona odpadnega materiala porabljenih sveč predstavlja 1 kubični meter volumna. Če bi odložili ta odpadek na površino, ki jo predstavlja kvadrat s stranicami 5 x 5m, bi dobili 40m visok kup. Vsako leto.
Če se fizični svečki nikakor ne želite odpovedati, pa si lahko izberete tudi okolju prijaznejše, kot so na primer sveče iz čebeljega voska ali solarne sveče.
 
Vir: Spletna stran Ministrstva RS za kmetijstvo in okolje

 


« NAZAJ NA SEZNAM

Preberite tudi...

vabilo etzo KB

»Oblačila izmenjujem, da okolje varujem!«

Objava: 18.11.2022

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je pred vrati!

Komunala

5. MEDNARODNI DAN E-ODPADKOV BODO OBELEŽILI TUDI V LJUBLJANI

Objava: 13.10.2022

Na svetuje bilo samo v letu 2022 proizvedeno 24,5 milijonov ton malih e-odpadkov.

index

USKLADITEV PODATKOV ZA OBRAČUN KOMUNALNIH STORITEV

Objava: 05.09.2022

Preberite obvestilo!

images2

VIŠJE CENE KOMUNALNIH STORITEV

Objava: 17.07.2022

S 1. 8. 2022 stopajo v veljavo nove cene komunalnih storitev.

eKomunalko stran

Prenovljeni portal eKomunalko že čaka na vas

Objava: 01.08.2022

Vabljeni k prijavi in uporabi!

Komunala Brežice d.o.o. 2022 - vse pravice pridržane | O piškotkih
Komunalko
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave