OBVESTILO: Obveščamo vas uporabnike, da je zaradi zapadlega snega v teh dneh, ponekod oteženo delo pobiranja in odvoza komunalnih odpadkov. Zaradi zasneženih cest je do nekaterih gospodinjstev onemogočen dostop. V ta namen vas lepo naprošamo, da nastavite vaše odpadke (lahko nastavite vreče zraven zabojnika) pri naslednjem odvozu.

Zaradi okvare komunalnega vozila, bo ponekod po občini Brežice, odvoz odpadkov po koledarju odvoza odpadkov izveden v popoldanskem času.  V ta namen vas lepo naprošamo, da vaše zabojnike ali rumene vreče pustite na prevzemnih mestu dlje kot običajno.

Seznam izvajalcev zimske službe s kontakti koordinatorjev glede na območje izvajanja lahko najdete tukaj: https://www.komunala-brezice.si/objave/zimska-sluzba

Uporabnike pitne vode iz Sromelj - "Mekote" (od HŠ 50 do HŠ 54/A),  obveščamo, da bo v petek, 27. 1. 2023, med 8.00 in 14.00 uro motena dobava pitne vode zaradi vzdrževalnih del na vodovodnem omrežju.
  ZAPRI

SOŽALNICA je nova, okolju prijazna navada

Sožalnica Sožalnica na pokopališču v Brežicah je zelo dobro sprejeta
 
Komunala Brežice je kot eno izmed prvih komunalnih podjetij v Sloveniji svojim uporabnikom omogočila uporabo Sožalnice. To je posebna skrinjica z vgrajenim sefom in je namenjena zbiranju žalnih voščilnic namesto prinašanja sveč in drugih žalnih aranžmajev. V Sloveniji je zelo običajno, da se od pokojnika poslovimo s številnimi paketi nagrobnih sveč. Sožalnica namesto prinesenih sveč omogoča drugačen način izraženega sožalja svojcem – ne samo moralne, ampak tudi finančno pomoč. Vsoto podarjenega denarja se skupaj z žalno voščilnico položi v ovojnico in odda v skrinjico, s čimer je zagotovljena popolna diskretnost, simbolen prižig svečke pa predstavlja še dodaten poklon umrlemu.

Zadovoljstvo z dodatno ponudbo pokopališča Brežice kaže tudi zapis občanke Brežic o dobri izkušnji z uporabo sožalnice.

 »Letošnja epidemija je popolnoma premaknila naše običaje in navade. Ker smo se od ljubljene osebe poslovili konec marca, brez rokovanja in na osebni razdalji, je bila sožalnica zgolj ena od novosti, ki smo jih sprejeli in se je izkazala za res dobro potezo. Namesto cvetja in sveč, s katerimi bi po tednu ali dveh od pogreba zgolj kopičili odpadke na pokopališču, smo s prejetimi prostovoljnimi prispevki poskrbeli, da je grob dobil prenovljen spomenik in pokrili stroške nove zasaditve. Po mojem mnenju se nam bo sožalnica čez kakšno leto ali dve zdela že popolnoma samoumevna in se bomo spraševali, kako smo prej uporabljali toliko sveč,« je zapisala občanka iz Brežic.
 
Ali veste, da:
  • morajo svojci za pogreb odšteti tudi do 2.000 EUR, in sicer brez nagrobnika in ureditve groba;
  • na pogrebu svojci dobijo tudi do 100 zavojev sveč, v katerih je povprečno šest kosov v skupni vrednosti do 2.000 EUR, veliko teh sveč pa na koncu neuporabljenih pristane na odpadu;
  • vsako leto odložimo več kot 4.500 ton odpadkov od sveč? S to količino bi lahko napolnili približno 60 olimpijskih bazenov. 
6 razlogov, zakaj uporabiti sožalnico?

Prižgimo svečko v srcu
S sožalnico obujamo solidarnost in moč skupnosti v najtežjih trenutkih.
Prostorska stiska
Svojci morajo za velike količine paketov sveč najti primeren prostor.
Čustvena stiska
Vsakič, ko kateri izmed svojcev vstopi v prostor, v katerem se dolge mesece in celo leta hranijo sveče, vedno znova in znova podoživlja trenutek, ko se je moral ločiti od njemu ljube osebe.
Ogromna količina odpada zaradi sveč »na zalogo«
Sveče povzročajo veliko količino odpada, saj ga samo v Sloveniji vsako leto nastane za 4.500 ton (60 olimpijskih bazenov). Ni vsaka sveča primerna za vsak letni čas. Parafin v svečah se razlikuje glede na letni čas in temperaturne pogoje, kar dodatno onemogoča, da bi sveče z rednim prižiganjem uporabili skozi določeno časovno obdobje. S tem, ko imamo sveče na zalogo, postane marsikatera sveča neuporabna in kot takšna pristane na odpadu, ne da bi sploh služila svojemu namenu. Posledice tega so tone in tone plastičnega odpada in stran vrženega denarja, ki bi mogoče svojcem prišel veliko bolj prav v trenutku osebne stiske ob izgubi ljubljene osebe.
Odpadna embalaža
Sveče in druge aranžmaje spremlja kup ovojnega materiala, med katerega sodijo npr. mašne, celofan, kartoni in vizitke, vse omenjeno pa potem pristane na odpadu.
Časovna obremenitev
Sveče, ki so zapakirane, je treba pred uporabo še razpakirati. Prav tako je treba obisk groba vnaprej načrtovati, če želimo imeti svečo s seboj, ko grob obiščemo na poti iz službe. Veliko hitreje in preprosteje ter do okolja prijaznejše je, da kadar koli se odločimo obiskati grob, kupimo svečo na pokopališču.

Bodite del sprememb na bolje – za nas in za naš planet. Spremenite navade – uporabite Sožalnico.

Z vami delimo tudi kratek video.

 
 
 


« NAZAJ NA SEZNAM

Preberite tudi...

zimska služba

ZIMSKA SLUŽBA

Objava: 23.01.2023

Seznam izvajalcev zimske službe s kontakti glede na območje izvajanja

Komunala

5. MEDNARODNI DAN E-ODPADKOV BODO OBELEŽILI TUDI V LJUBLJANI

Objava: 13.10.2022

Na svetuje bilo samo v letu 2022 proizvedeno 24,5 milijonov ton malih e-odpadkov.

index

USKLADITEV PODATKOV ZA OBRAČUN KOMUNALNIH STORITEV

Objava: 05.09.2022

Preberite obvestilo!

images2

VIŠJE CENE KOMUNALNIH STORITEV

Objava: 17.07.2022

S 1. 8. 2022 stopajo v veljavo nove cene komunalnih storitev.

eKomunalko stran

Prenovljeni portal eKomunalko že čaka na vas

Objava: 01.08.2022

Vabljeni k prijavi in uporabi!

Komunala Brežice d.o.o. 2023 - vse pravice pridržane | O piškotkih
Komunalko
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave