OBVESTILO: Uporabnike pitne vode iz dela Dednje vasi, predel "Veseli Vrh"  obveščamo, da bo od ponedeljka, 26. 2. 2024  do petka, 1. 3. 2024 med 7.30 in 15.00 uro občasno motena dobava pitne vode zaradi vzdrževalnih del na vodovodnem omrežju.
  ZAPRI

SOŽALNICA je nova, okolju prijazna navada

Sožalnica Sožalnica na pokopališču v Brežicah je zelo dobro sprejeta
 
Komunala Brežice je kot eno izmed prvih komunalnih podjetij v Sloveniji svojim uporabnikom omogočila uporabo Sožalnice. To je posebna skrinjica z vgrajenim sefom in je namenjena zbiranju žalnih voščilnic namesto prinašanja sveč in drugih žalnih aranžmajev. V Sloveniji je zelo običajno, da se od pokojnika poslovimo s številnimi paketi nagrobnih sveč. Sožalnica namesto prinesenih sveč omogoča drugačen način izraženega sožalja svojcem – ne samo moralne, ampak tudi finančno pomoč. Vsoto podarjenega denarja se skupaj z žalno voščilnico položi v ovojnico in odda v skrinjico, s čimer je zagotovljena popolna diskretnost, simbolen prižig svečke pa predstavlja še dodaten poklon umrlemu.

Zadovoljstvo z dodatno ponudbo pokopališča Brežice kaže tudi zapis občanke Brežic o dobri izkušnji z uporabo sožalnice.

 »Letošnja epidemija je popolnoma premaknila naše običaje in navade. Ker smo se od ljubljene osebe poslovili konec marca, brez rokovanja in na osebni razdalji, je bila sožalnica zgolj ena od novosti, ki smo jih sprejeli in se je izkazala za res dobro potezo. Namesto cvetja in sveč, s katerimi bi po tednu ali dveh od pogreba zgolj kopičili odpadke na pokopališču, smo s prejetimi prostovoljnimi prispevki poskrbeli, da je grob dobil prenovljen spomenik in pokrili stroške nove zasaditve. Po mojem mnenju se nam bo sožalnica čez kakšno leto ali dve zdela že popolnoma samoumevna in se bomo spraševali, kako smo prej uporabljali toliko sveč,« je zapisala občanka iz Brežic.
 
Ali veste, da:
  • morajo svojci za pogreb odšteti tudi do 2.000 EUR, in sicer brez nagrobnika in ureditve groba;
  • na pogrebu svojci dobijo tudi do 100 zavojev sveč, v katerih je povprečno šest kosov v skupni vrednosti do 2.000 EUR, veliko teh sveč pa na koncu neuporabljenih pristane na odpadu;
  • vsako leto odložimo več kot 4.500 ton odpadkov od sveč? S to količino bi lahko napolnili približno 60 olimpijskih bazenov. 
6 razlogov, zakaj uporabiti sožalnico?

Prižgimo svečko v srcu
S sožalnico obujamo solidarnost in moč skupnosti v najtežjih trenutkih.
Prostorska stiska
Svojci morajo za velike količine paketov sveč najti primeren prostor.
Čustvena stiska
Vsakič, ko kateri izmed svojcev vstopi v prostor, v katerem se dolge mesece in celo leta hranijo sveče, vedno znova in znova podoživlja trenutek, ko se je moral ločiti od njemu ljube osebe.
Ogromna količina odpada zaradi sveč »na zalogo«
Sveče povzročajo veliko količino odpada, saj ga samo v Sloveniji vsako leto nastane za 4.500 ton (60 olimpijskih bazenov). Ni vsaka sveča primerna za vsak letni čas. Parafin v svečah se razlikuje glede na letni čas in temperaturne pogoje, kar dodatno onemogoča, da bi sveče z rednim prižiganjem uporabili skozi določeno časovno obdobje. S tem, ko imamo sveče na zalogo, postane marsikatera sveča neuporabna in kot takšna pristane na odpadu, ne da bi sploh služila svojemu namenu. Posledice tega so tone in tone plastičnega odpada in stran vrženega denarja, ki bi mogoče svojcem prišel veliko bolj prav v trenutku osebne stiske ob izgubi ljubljene osebe.
Odpadna embalaža
Sveče in druge aranžmaje spremlja kup ovojnega materiala, med katerega sodijo npr. mašne, celofan, kartoni in vizitke, vse omenjeno pa potem pristane na odpadu.
Časovna obremenitev
Sveče, ki so zapakirane, je treba pred uporabo še razpakirati. Prav tako je treba obisk groba vnaprej načrtovati, če želimo imeti svečo s seboj, ko grob obiščemo na poti iz službe. Veliko hitreje in preprosteje ter do okolja prijaznejše je, da kadar koli se odločimo obiskati grob, kupimo svečo na pokopališču.

Bodite del sprememb na bolje – za nas in za naš planet. Spremenite navade – uporabite Sožalnico.

Z vami delimo tudi kratek video.

 
 
 


« NAZAJ NA SEZNAM

Preberite tudi...

zimska služba

ZIMSKA SLUŽBA

Objava: 06.12.2023

Objavljamo kontaktne številke koordinaterjev zimske službe po krajevnih skupnostih v brežiški občini.

1ad4d8710149ae001dda8a3480e197b2d0e95741

Nedelujoča javna razsvetljava na Ulici Marka Šavriča, Dobova

Objava: 24.11.2023

Zaradi celovite obnove infrastrukture na Cvetni ulici v Dobovi, začasno ne deluje javna razsvetljava na sosednji Ulici Marka Šavriča.

20150923_135925

Zaprta voda na brežiškem pokopališču

Objava: 24.11.2023

V izogib morebitnim poškodbam na zunanjih pipah zaradi zmrzali, smo vodo zaprli.

2018_10_komunala_brezice_742098273

Aleksander Zupančič je novi direktor Javnega podjetja Komunala Brežice d.o.o.

Objava: 01.09.2023

S 1. 9. 2023 je funkcijo direktorja nastopil Aleksander Zupančič.

index

USKLADITEV PODATKOV ZA OBRAČUN KOMUNALNIH STORITEV

Objava: 05.09.2022

Preberite obvestilo!

Komunala Brežice d.o.o. 2024 - vse pravice pridržane | O piškotkih
Komunalko
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave