ZELENO POSAVJE - za naravo in zdravje


Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

ZELENO POSAVJE - za naravo in zdravje

Javno podjetje Komunala Brežice d. o. o. se zaveda nujnosti ohranjanja narave, na katero človek v hitrem tempu življenja, prepogosto pozabi.
Skozi celo leto se trudimo z raznimi aktivnostmi izboljšati ozaveščenost prebivalcev o pomenu ohranjanja narave, okolja in naravnih virov ter ekologije.
Posledice človeškega delovanja se vedno bolj kažejo na okolju in že vplivajo na kakovost našega življenja. Čisto in urejeno okolje je vrednota, za katero si moramo prizadevati vsi.
S tem namenom smo oblikovali ekološki projekt »Zeleno Posavje – za naravo in zdravje«, s katerim želimo izboljšati ozaveščenost prebivalcev regije Posavje, o pomenu ohranjanja narave, okolja in ekologije, in sicer o ponovni uporabi stvari, krožnemu gospodarstvu, pomenu pitja vode iz pipe, zmanjšanja zavržene hrane in ločenega zbiranja odpadkov (jedilno olje, kavna usedlina). Poleg tega želimo zmanjšati količino odloženih odpadkov na viru, predvsem biološkega odpada, kosovnega odpada in plastične embalaže.
Projekt je bil s strani s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki upravlja www.eu-skladi.si, potrjen kot ena izmed operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Posavje. Naše podjetje je vodilni partner v projektu, ostali partnerji so: Kostak, Javno podjetje Komunala Sevnica, Javno podjetje Komunala Radeče in OKP Rogaška Slatina. Skupna višina predvidenih sredstev znaša 135.518,71 € in bo sofinancirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Predvideni znesek sofinanciranja je 88.864,77 €, zaključek operacije je predviden do 31. 10. 2018.
S projektom bomo pridodali velik del k ohranjanju čistega okolja za vse nas in tiste, ki pridejo za nami. Pripomogli pa bomo tudi najbolj ranljivim skupinam, socialno ogroženim družinam.

NAMEN PROJEKTA
Namen projekta je izboljšanje ozaveščenosti prebivalcev regije Posavje, in sicer o pomenu ohranjanja narave, okolja in ekologije.
 
Poleg tega želimo zmanjšati količino odloženih odpadkov na viru, predvsem biološkega odpada, kosovnega odpada in plastične embalaže.

CILJI PROJEKTA:
 • Vzpodbujanje in pridobivanje eko zavesti,
 • vzgoja za okoljsko odgovornost,
 • vzgoja za zdrav način življenja v zdravem okolju,
 • učinkovita raba naravnih virov (voda, odpadki, energija),
 • spodbujanje k odgovornejši, bolj kritični ter preudarni trajnostno naravnani potrošnji in ozaveščanje o pomenu ponovne uporabe stvari,
 • zmanjšanje količine odložene odpadne hrane v vzgojno-izobraževalnih zavodih, gostinskih objektih in v gospodinjstvih,
 • povečanje pravilnega odlaganja jedilnega olja,
 • zmanjšanje količine odloženega kosovnega odpada,
 • zmanjšanje količine odložene plastične embalaže,
 • zmanjšanje količine mešanih odpadkov zaradi ločenega zbiranja kavne usedline po gostinskih obratih,
 • povečanje pitja vode iz pipe,
 • pomoč najbolj ranljivim skupinam.
REZULTATI PROJEKTA:

V okviru projekta se bo zaposlila ena oseba, več ozaveščenih občanov vseh posavskih občin o pomenu ohranjanja narave in ulični zbiralniki za odpadno jedilno olje.Aktivnosti pri projektu
 • Zbiranje kavne usedline. Več si preberite tukaj.
 • Odpadno jedilno olje. Več si preberite tukaj.« NAZAJ NA SEZNAM

Preberite tudi...

Komunala

DIGIVODA

Objava: 17.05.2022

Na problematiko o preveliki porabi plastike odgovarjamo z novim pilotnim projektom DIGIVODA

Komunala

VARUJVODO

Objava: 01.01.2019

Učinkovito čiščenje odpadnih voda za ohranjanje vodnih virov

Komunala

Olje nekoliko drugače

Objava: 30.04.2019

Nepravilno odloženo odpadno jedilno olje je kot odpadek za okolje visoko obremenjujoče. Znan je podatek, da liter odpadnega olja onesnaži milijon litrov pitne vode, s čimer se višajo tudi stroški čiščenja odpadnih voda na čistilnih napravah.

9833422_stock-photo-businessperson-paying-invoice-on-mobilephone

Naj bo plačevanje položnic preprosto in varno

Objava: 31.03.2020

e-položnica

Komunala Brežice d.o.o. 2023 - vse pravice pridržane | O piškotkih
Komunalko
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave